Her i byen er de kanskje mest kjent som Øya Bakern eller Baker Skoglund. For 85 år siden startet Asbjørn M. Skoglund bakereventyret som i dag har 18 årsverk, fire utsalg og bakeri på Hafslundsøy.
I dag er det tre generasjoner som driver bakertradisjonen videre med yngstemann Fredrik Guttormsen som produksjonssjef. Han er fjerde generasjon og jobber i bakeriet som produksjonssjef.
– Jeg har vel alltid visst at jeg skal bli baker, gliser Frederik som tidlig begynte å henge i buksebeina på bestefar Asle Skoglund i bakeriet.
– Og han der, sier Asle Skoglund og peker på svigersønn Olav Guttormsen.
– Han måtte jeg true inn i bakeriet, smiler Skoglund og legger til at mekanikeren har tatt bakeryrket med bravur.
Bakeriet drives som en god gammeldags familiebedrift. Alle er med.
– På godt og vondt, smiler Ann Karin Guttormsen. Hun konstaterer at bedriften nå er inne i en god periode. Det har ikke alltid vært like lett å være lokal baker. De konkurrerer med store bakerier som produserer brød på samlebånd – urørt av menneskehånd. På Hafslundsøy føres håndverket videre.
– Nå er det inn med kortreist mat og baking er trendy, folk er opptatt av kvalitet og det vinner vi på. Vi var med på julemarkedet i Kulås og solgte ut kaker bakt på gamledagse oppskrifter og selvfølgelig bakt for hånd. Responsen var fantastisk.
– Det kom en dame bort til meg og fortalte om Fløtetopper. Hun husket så godt hun fikk det som lita jente, og syntes det var synd at slike gamle kaker ikke ble laget lenger. Gleden ble stor da jeg fortalte at det heter Fløtekopper og vi baker og selger det i vårt bakeri, smiler konditor Ann-Karin Guttormsen.
– Det går ikke an å slurve, skyter Asle Skoglund inn.
– Det er håndverk det vi driver med. Ingen kaker er like og ingen brød er like, smiler Asle Skoglund som kanskje er mest kjent for sitt grisla brød. Nå er det Fredrik som “grisler” brødet, og han legger sjela si i at det skal bli bra.
– Grisla brød blir bakt på den gamle måten. Surdeig som vi lar få tid til å godgjøre seg og brødet steker vi på en planke. Det spesielle er at vi lar det få en kjapp tur i en rødglødende ovn, på begge sider. Da får vi en sprø skorpe – etterpå steker vi det igjen, forteller Fredrik og får stolte og anerkjennende nikk fra Asle Skoglund, som forklarer prosessen med deigen. Vi skal ikke ta hele prosessen her, men hos en baker så tuller du ikke med deigen. Det skal bakes, hviles, liggetid, heves og det skal ta tid – ingen snarveier.
I dag er det kun fire bakerier igjen i Sarpsborg. Asle Skoglund forteller ivrig om gamle dager – den gang det nesten var et bakeri på hvert gatehjørne.
– Nå er det jo litt tilbake siden mange bensinstasjoner og butikker har sine egne ovner og varmer opp halvstekte brød, men før var det skikkelig bakerier. Nå er vi bare fire igjen, forteller Skoglund, og ramser opp Jenseg, Paulsen og Butterfly. Det var Asles far, Asbjørn som startet familiebedriften. I 1930 startet han i det små og syklet bakevarene rundt.
– Det var litt annerledes den gang. Han startet i lære hos Baker Dahl. Da han startet opp for seg selv var det ingen kjære mor – han gjorde alt selv. Bakte og syklet varene rundt, smiler Asle Skoglund og viser oss foto av det gamle utsalget og det første utsalget de hadde utenfor Hafslundsøy.
I 1947 flyttet Asbjørn M. Skoglund bakeriet dit hvor det i dag holder til. Tidligere hadde de bakeriet i en smågate på Hafslundsøy, mens de nå er sentralt plassert langs hovedfartsåren.
I dag har bedriften tre utsalg i tillegg til utsalget på Hafslundsøy. I Rakkestad og Halden har de hatt utsalg i mange år, mens utsalget på Iseveien senter er ganske nytt. I tillegg til egne utsalg så leverer Skoglund varer blant annet til Rema 1000, og det er Skoglund som leverer jubileumsbrødet til Sarpsborg.
-Vi har hatt utsalg flere steder i byen, men det som kanskje flest kjenner til er utsalget vi hadde i mange år i Sagahuset, og utsalget vi hadde ved Skoleparken. Opp gjennom årene har vi også kjøpt opp andre bakerier, blant andre Grand konditori, forteller Asle Skoglund.
Nå er det hektisk virksomhet i bakeriet på øya. Juletid er høytid, i likhet med andre høytider. Skoglund baker 12-13 forskjellige julekaker i tillegg til alle andre kaker og julekake da selvfølgelig. Også den et signalprodukt for Skoglund.
– Jula er kanskje den travleste tiden. Men vi klager ikke altså – vi trives jo veldig godt med dette her, smiler tredje generasjon Skoglund, Ann-Karin Guttormsen, som med stolthet fører bakertradisjonene videre.