19. september kliner kommunen til igjen med en byfest som skal overraske og forbause.

Akkurat hva som skal gi deg wow-opplevelse er ikke bestemt ennå, men skal det matche fjorårets suksess i Glengata så må kommunens ansvarlige være kreative. I fjor ble store husvegger dekket av graffiti.

– I år skal «Forbausende byfest» være i Jernbanegata. Vi stenger veien fra Oskars gate og opp til St. Maries gate. Vi vet at graffitien i fjor ble godt mottatt, og vi skal finne på noe som setter spor etter byfesten, men akkurat hva det blir kan vi ikke si noe om nå, sier Charlotte Iversen, Jørgen Amos Ruud og Thomas Eng.

I fjor ble blant annet Grand dekorert med graffiti.

Det er tredje året kommunen arrangerer en byfest. Første året var det på rådhuset, mens det i fjor var i Glengsgata. I år ønsker de at sarpingene skal få opp øynene for Jernbanegata og nærliggende områder.

– Vi ønsker at folk skal oppdage byen, nye deler av byen og vi har et ekstra fokus på bakgårder i år. Å bruke bakgårder mer åpner nye muligheter og det beriker, sier Charlotte Iversen.

– Vi håper jo at disse byfestene skal stimulere til bruk, sier Thomas Eng.

– Gjennom et byplankontor ønsker vi å vise fram hva vi tenker rundt ny sentrumsplan. Det blir en viktig del av byfesten, sier Eng.

Alt er ikke klart, men mye er allerede planlagt. Hva som kommer ønsker de ikke å si så veldig mye om, men litt kan de fortelle.

Thomas Eng (til venstre), Charlotte Iversen og Jørgen Amos Ruud tar en av bakgårdene i Jernbanegata i nærmere øyesyn.

– Vi skal ha en slowbike-konkurranse. Da er det om å gjøre å sykle så sakte som mulig. Det er en artig greie og i tillegg skal vi ha ferdighetsløype for barn, forteller Jørgen Amos Ruud.

– Nå er vi jo så og si i østre bydel og ønsker også vise mangfold. Mat og drikke vil være temaer som vi skal ha litt fokus på, og vi skal også nå ha redesign på programmet, sier Iversen.

Byfesten er lagt til mobilitetsuka. Det er en kampanje hvor miljøvennlige bytransport skal fremmes.

– Byfesten er jo lagt til et område som til vanlig er pulserende med mye biler og busser. Vi stenger for trafikk og det blir da møteplasser hvor vi kan få bedre tid til å utforske hvilke muligheter som ligger her. Det er mulig vi har det åpent for buss, men det er ikke bestemt ennå.

Akkurat i dag ser ikke Jernbanegata spesielt innbydende ut med blant annet et tomt og for øyeblikket malingsflassende «Lyn-Elektro». Men alle tre er sikre på at 19. september blir en forbausende dag.

– Vi skal overraske, slår de fast.